24 Ocak 2011 Pazartesi

KRALİÇE LOANA’NIN GİZEMLİ ALEVİ


Kitabın Arka Kapak Yazısı

"Hayatınızla ilgili bir şeyler yaz' dedi Paola. 'Yirmi yaşındayken neler yapıyordun?' Şöyle yazdım: 'Yirmi yaşındaydım. Kimsenin, bu yaşın en güzel yaş olduğunu söylemesine izin vermem.' Doktor, komadan çıktığımda aklıma ilk gelen şeyin ne olduğunu sordu. Şöyle yazdım: 'Gregor Samsa bir sabah uyandığında kendini yatakta kocaman bir hamamböceğine dönüşmüş olarak bulur.'"

"Kraliçe Loana'nın Gizemli Alevi, geçmişi arayışın romanı. Bir romanın sınırlarını aşan, büyüleyici bir deneme. Gölgelerin doldurduğu, Don Bosco'nun ve Lili Marlen'in sesiyle canlanan bir sahne, bir Broadway sahnesi. Savaş sonrası belleğine kaygı dolu, sürükleyici bir yolculuk." - Gazetta di Parma-

"Kraliçe Loana'nın Gizemli Alevi, bir yaşamöyküsü değil, bir kuşağın anılarından oluşmuş bir kitap. Masallarla, yazınsal alıntılarla ve halk şarkılarının sözleriyle harmanlanmış bir öykü. Miki Fare, Mandrake, Mussolini ve göğüsleri çıplak Josephine Baker... İkinci Dünya Savaşı yılları İtalyası'yla ilgili her şey." - La Stampa-

"Yaş, bellek ve nostalji. Bu kez Umberco Eco hiç olmadığı kadar iğneleyici ve çağdaş.

Okur Yazar Nane Şekeri kitap hakkında der ki…

Umberto Eco’nun Foucault Sarkacı adlı romanı hariç, tüm romanlarını okudum.Genellikle Ortaçağ döneminde geçen romanlar yazmasına rağmen Kraliçe Loana’nın Gizemli Alevi adlı kitabında İtalya’nın yakın tarihini seçiyor.

Hafızasını kaybeden kitabın kahramanı, hafızasını yeniden kazanmak için çocukluğundan başlayarak eski evinde çizgi romanları,oyuncakları,fotoğrafları ile bir dönemi yeniden yaşamış oluyor.Kendisi tüm bunları yaparken sizi de kısa bir yakın dönem İtalya tarihi ile buluşturuyor.Renkli ve siyah beyaz fotoğraflarla kitabı görsel olarak da çok güzel besliyor.

Umberto Eco’nun okuduğum tüm kitaplarından çok keyif ve tat aldım.Uzun uzun diyalog ya da monologlardan oluşsa bile…Ama Kraliçe Loana’nın Gizemli Alevi diğerleri gibi değil, daha yalın ve akıcı bir anlatımı var.Önceki kitaplarından daha farklı.

Bu kitap için her ne kadar anlatımı yazarın diğer kitaplarından daha yalın desem de öyle kafa dağıtmak,ya da alsın sürüklerin götürsün beni ruh halleri için uygun diyemeyeceğim.Aksine , gayet dikkat ve özenle okunması gereken ama çok da keyif veren bir kitap.Buna uygun ruh halinizde okumanızı tavsiye ederim.

Ve belirttiğim şekilde dikkat verebileceğiniz bu ruh halini bir şekilde edinmenizi ve mutlaka okumanızı tavsiye ederim.

Keyifli okumalar…

2 yorum: