23 Ocak 2011 Pazar

AHMET ÜMİT HAKKINDA…


Kitabın yazarı hakkında kitap tanıtımında yazanlar:
Ahmet Ümit,1960’taGazinatep’te doğdu.1983’te Marmara Üniversitesi Kamu Yönetimi Bölümü’nü bitirdi.1985-1986 yıllarında ,Moskova’da Sosyal Bilimler Akademisi’nde siyaset eğitimi gördü.

İlk kitabı 1989’da yayımlanan Sokağın Zulası adlı şiir kitabıdır.1992’de ilk öykü kitabı Çıplak Ayaklıydı Gece yayımlandı.Bunu 1994’de Bir Sis Böler Geceyi ,1999’da Agatha’nın Anahtarı,2002’de Şeytan Ayrıntıda Gizlidir adlı polisiye öykü kitapları izledi.

1995’te hem çocuklara he büyüklere yönelik Masal Masal İçinde ve 2008’de yayımlanan Olmayan Ülke ile farlı bir tarz denedi.

1996’da yazdığı ilk roman Sis ve Gece,polisiye edebiyatta bir başyapıt olarak değerlendirildi.Bu romanın ardından 1998’de Kar Kokusu,2000’de Patasana,2002’de Kukla yayımlandı.Bu kitapları ,Ninatta’nın Bileziği,İnsan Ruhunun Haritası ,Beyoğlu Rapsodisi,Kavim,Bab-ı Esrar adlı kitapları izledi.

Ahmet Ümit’in yayımlanmış iki adet de çizgi romanı bulunmaktadır.Başkomser Nevzat-Çiçekçinin Ölümü,Başkomser Nevzat-Tapınak Fahişeleri.Davulcu Davut’u Kim Öldürdü adlı eseri de Everest Yayınları tarafından çizgi roman olarak yayına hazırlanmaktadır.

Okur Yazar Nane Şekeri yazar hakkında der ki…

Ahmet Ümit ile ilk kez Patasana adlı kitabı ile tanıştım.Bir günümüzden bir de eski tabletlerdeki yazıtlardaki yazılarla romanı oluşturması , olayları ilişkilendirmesi çok ilginç gelmişti .Tahmin edebileceğiniz üzere hemen okuyup bitirmiştim.

Sonrasında nerdeyse tüm romanlarını okudum.Okuduğum tüm kitaplarında konular, mekanlar değişse de Ahmet Ümit’in betimlemeleri, polisiye kitap bile olsa kullandığı edebi yazı dili her zaman ortak özelliği olmuştur.

Bir de detaylı ve güzel şekilde araştırılarak kurgunun oluşturulması.

Ahmet Ümit’in yeni bir kitabı çıktığında nasıldır, ne üzerine yazılmış?diye düşünmeden hemen alırım.Çünkü şundan emin oluyorum.Konusu sarmasa bile (ki şimdiye kadar olmadı) anlatım şekli çok güzel olacaktır.

Keyifli okumalar…

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder