2 Ocak 2011 Pazar

YOKYER


Kitabın Arka Kapak Yazısı :
Genç ve iyi kalpli Richard Mayhew’un sıradan hayatı, bir kaldırımda karşısına çıkan yaralı genç kızın hayatını kurtarmasıyla sonsuza dek değişir.

Bu iyilik Richard’ı var olduğunu hayal bile etmediği bir dünyayla –şehrin altındaki terk edilmiş Metro istasyonları ve kanalizasyonlarda gelişmiş karanlık bir yaşamla– tanıştırır.

O artık, yarıklardan düşen insanların yaşadığı Aşağıtaraf’ın bir parçasıdır... ve eğer bildiği dünyaya dönmek istiyorsa, gölgelerin ve karanlığın, canavarların ve azizlerin, katillerin ve meleklerin şehrinde yaşamayı öğrenmek zorundadır

Okur Yazar Nane Şekeri kitap hakkında der ki…
Neil Gaiman’ın kitaplarını hiç sorgulamadan gördüğümde hemen alırım ve hiç vakit kaybetmeden, önceliklerimi değiştirerek hatta bazen elimdeki kitabı yarıda bırakarak hemen Gaiman’ın kitabına başlarım.
İlk kez Yıldız Tozu kitabını okumuştum .Böylelikle tanıştım Neil Gaiman ile J
Yokyer , kahramanımız Richard’ın tüm düzeni bir gece yolda gördüğü yaralı bir kıza yardım etmesi ile tamamen değişir.
Bu öyle bir değişikliktir ki Richard’ın dünyası bile değişir J Artık Aşağıtaraf vatandaşlarındandır.Ama ne kendi dünyasına dönebilen ne de bulunduğu yeni yere uyum sağlayabilen insanlar gibi Aşağıtarafın tuhaf düzeni ve tuhaf insanları ile her karşılaştığında kararını sorgulamadan edemez.
Aslında Richard’ın yaşadıklarını ve sorgulamalarını bu kadar basit ifade etmem kendisine haksızlık olacak.İçim rahat etmedi.
Aşağıtaraf tuhaf olduğu kadar tehlikelidir de .Hele bir de kendisini ve Lady Door ‘u öldürmek için görevlendirilmiş iki tane öldürmekten zevk alan,bu konuda çok yaratıcı yöntemleri olan katil peşinde ise…
Lady Door’a yardım, Aşağıtarafta hayatta kalma mücadelesi ve kime tam olarak güveneceğini bilememek…Richard cidden zor durumda.
Richard’ın tüm bunlarla nasıl baş ettiği , kararlarını verirken yaşadığı çelişkileri Gaiman  hikayenin diğer kahramanlarını da ihmal etmeyerek çok güzel anlatmış.
Fantastik, karanlık, yine de eğlendirici ve sürükleyici.Hiç bitmesin istedim.
Keyifli okumalar…

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder