22 Ocak 2011 Cumartesi

İSTANBUL HATIRASI


Kitap Tanımından…

Yaşadığın şehir özgür değilse, sen de özgür kalamazsın!..

Byzantion'dan İstanbul'a uzanan heyecan yüklü, tarihsel bir serüven...

Yedi hükümdar, yedi kadim mekân, yedi gizemli olay ve yalın bir gerçek!

Ahmet Ümit'in beklenen romanı İstanbul Hatırası 1 Haziran tarihinde okurlarla buluşuyor. Romanlarında zengin arka planı polisiye kurgu içinde vermekteki ustalığı ile bilinen Ahmet Ümit'in bu romanı da yine peş peşe işlenen cinayetlerin çevresinde kurgulanmış. Ancak bu kitabı sıradan bir polisiye romandan ayıran birçok özellik var. Her şeyden önce zengin kadrosu ile İstanbul Hatırası, çeşitli kesimlerden İstanbulluyu bir araya getirerek içinde barındırdığı alt öykülerle zengin bir yapı sunuyor. Birbirine bağlanan bu alt öyküler bir yandan gerilimin etkisini artırırken bir yandan da romanı şenlikli ve çok yönlü bir yapıya ulaştırıyor.

Kitabın bir başka önemli özelliği de İstanbul hakkında son derece detaylı bilgi içermesi. Kurgunun içine yerleştirilen bu bilgiler hem okumayı daha meraklı hale getiriyor hem de tarih aracılığıyla çok günümüzün dışındaki öykülerin de kurguya yerleşmesine imkan tanıyor. Böylece Ahmet ümit'in İstanbul Hatırası adlı romanı, başka başka dönemlerin öykülerinin eşliğinde, günümüz İstanbul'unun geniş bir panoramasını oluşturuyor. Tutucusundan modernine, eski İstanbullusundan yeni göç etmişine, milliyetçisinden gayrı Müslim'ine varana dek İstanbullu diye adlandırılabilecek herkes bu kitabın içinde kendi öyküleriyle birlikte İstanbul'un devasa çarklarının dişlilerini dile getiriyor. Binlerce yıllık tarihiyle İstanbul başrolü oluştururken romana girip çıkan her karakter de İstanbul'un nasıl İstanbul olduğunu aktarıyor.

Okur Yazar Nane Şekeri kitap hakkında der ki…

Kitabın konusu, olayların işlenişi, akışı klasik Ahmet Ümit tarzı.Sizi sarıyor,heyecanla sürüklüyor.

Gerçi bu kez katili erken buldum ama yine de güzeldi.

Benim kitap ile ilgili asıl bahsetmek istediğim, kitabın içine düşmeme neden olan ise Tarihi Yarımada ve İstanbul’un tarihi semtlerinde geçiyor olması.Yazarın bu mekanları güzel güzel detayları ile güzel güzel yorumları ile anlatması.

Kitabı okurken siz de kahramanlarla birlikte İstanbul’un tarihi mekanlarında dolaşıyorsunuz.Hele bir de oraları benim gibi çok seviyorsanız kitap daha da özel bir anlam ifade ediyor.

Kitapta bu mekanlar cinayeti çözmek için dolaşılsa da yine de çok güzel.Şimdi elimde yine İstanbul ile ilgili bir kitap var.Bitirdiğimde burada bahsediyor olacağım.

İstanbul Hatırası’nı beğeni ile okudum.

Ahmet Ümit sevmeseniz bile elinize harita alıp, biraz araştırıp kendinizi İstanbul’da dolaşmaya niyetlendirecek bir kitap.Benden söylemesi J

Keyifli okumalar…

8 yorum:

  1. Merhaba,öncelikle Resim Dünyam 2.bloğuma hoşgeldiniz.Bu kitabı ben de okudum çok beğendim,yorumlarınıza katılıyorum.Bu arada katili ben 400.sayfalarda bulmuştum ;)Sevgiler

    YanıtlaSil
  2. Teşekür ederim,hoş buldum.Siz de hoşgeldiniz.
    Ben katili en baştan verilen detayalrla kim olabilir diye çerçeveyi daraltarak buldum.Biraz hile yapmış oldum sanırım :)

    YanıtlaSil
  3. çok güzeldi gerçekten, tek eksik katilin hemen bulunması demek ki :) ama bağlantıyı kuramamıştım ben süpriz olmadı dersem yalan olur.

    YanıtlaSil
  4. ben en baştan katili bulucam diyerek kendime şüpheliler listesi ve özelliklerini oluşturdum da öyle buldum zaten :)

    YanıtlaSil
  5. Katili bulmuşsun bravo :) epey sürpriz olmuştu benim ve bir çok tanıdığım için. Türk yazarlara önyargım var aslında okumam bunu merak edip okudum. türünü düşünürsek sonu hariç gerilim yaratamıyor ama iyi yazılmış. beğendim. Ahmet Ümit'in de okuduğum ilk romanı oldu bu.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ahmet Ümit'i sevmemin nedenleri arasında kitaplarında gerilim yaratması değil.Edebil dili ve tasvirleri çok güzel kullanması.
      Ayrıca tebriğin için teşekkürler :) Ben biraz metodik yaklaşara buldum katili aslında :)

      Sil
  6. Ayy bu kitabını da merak ediyorum ben... Hangi birini okuyacağımı şaşırdım

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. suzangia , boşver sıraya alma kitapları hangisini ne zaman istiyorsan o zaman oku bence :)

      Sil