18 Ocak 2011 Salı

BİLİMSEL GAFLAR - DOĞRUYA GİDEN EĞRİ YOLDA SERÜVENLER


Kitabın Arka Kapak Yazısı
Çömleklerin fare doğurduğu, elektriğin kurbağalardan elde edildiği bir dünya düşünün.

Ya da Marslıların gezegenlerini su kanallarıyla donattığını...

 Belki size saçma ve inanılmaz geliyor. "Olamaz!" diyorsunuz. Ama bunlara inanıldığı dönemler de olmuştu; üstelik oldukça parlak, çalışkan bilimciler tarafından.

Gaflar ve hatalar insanlara özgüdür; bilimciler de bundan payını alacaklardı elbet.

Ancak bu kitapta yer verilen bilimsel gaflar özel bir türden. Bunlar odanızı aydınlatmanızı, pasta kreması yapmanızı, dünyanın bir ucundan diğerine uçmanızı olanaklı kılan atılımlara başlangıç oluşturdular. Ve evren içindeki yerinizi anlamanıza...

Okur Yazar Nane Şekeri kitap kitap hakkında der ki…

Yine sıcak sıcak bir kitap yorumu ile karşınızdayım J Kitabı okumayı bitirdim hemen yorumluyorum.

Tübitak yayınlarından olan Bilimsel Gaflar,büyük keşiflerin ardında yatan hatalı bilimsel(!) çalışmaların neler olduğunu gayet keyifli bir şekilde anlatan bir kitap.

Tübitak yayınları genelde anlaşılması zor,uzmanlık isteyen kitaplarmış gibi görünse de aslında popüler bilim kitapları olması nedeni ile rahat anlaşılırlıktadır ( çoğu ).Bu kitap ise çok daha kolay bir dille yazılmış.İlginizi çekiyorsa bu kitaplar, düşünmeden alıp okumanızı öneririm.

Hemen kitaba dönelim ve yazarın bilimsel gaflara bakış açısını görelim.

 “…Bilimsel kitaplar bilimsel gerçeklerle doludur.Bilimciler bu gerçekleri bulmak için bilgilerini,cesaretlerini,sabırlarını ve önsezilerini hep birlikte kullanırlar.Ancak bilimsel kitaplar bilimsel gaflardan pek söz etmezler.Oysa bilimciler,bu gafların bazıları için de yine bilgi,cesaret ve önsezilerini kullanmışlardı.Öyleyse fark nerede?Fark şurada:Gerçekler için “Hah!” derken gaflar için “Hah hah hah” diyoruz…”

Kitabı okurken benim en çok hah hah hah dediğim konu üzerine buğday dökülmüş bir gömleğe gelen farelerin “terli ve buğday karışımı gömlekler fare doğuruyor” sonucu oldu J Ama sadece bu da değil, bunun gibi birçok sonuç kitabı okurken sizi güldürüyor.

Sadece gülmekle kalmayıp öğrenci iken o zaman benim için “hah hah hah” statüsünde bıraktığım yapmış olduğum bir deney aklıma düşüverdi J Acaba o olay tam da “Hah!” statülü bir buluş muydu?

Okulda kimya laboratuarında sabun yapıyoruz.Ben, her zamanki titiz ve dikkatli çalışmamla işlemin her aşamasını başarılı bir şekilde gerçekleştirirken ( tabii bu arada asistandan aferin almayı da ihmal etmeyerek J)bişey oldu, hala anlayamadığım ve ben su ile alkolün eklenme sırasını karıştırdım!Tabiii sonuç olarak katı bir sabun değil, asla katışlaşmayacağına emin olduğumuz bişi çıktı ortaya.

O sırada “sıvı sabun yapmayı başardıııım, şampuan yaptıııım” diyerek “hah hah hah” modunda etrafta pek bir dolandım ama şimdi düşününce ve bu kitabı okumuş biri olarak “acebağ büyük bir buluşun yolunu mu açtım?” Demekten kendimi alamıyorum.

Siz de benim gibi böyle müşkül bir duruma düşmek istemiyorsanız bu kitabı okuyun derim J

Keyifli okumalar…

1 yorum:

  1. süper klitap teyzem almıştı onun sayesinde gzl kitabı okudum.
    :D

    YanıtlaSil