10 Mayıs 2011 Salı

PENGUENLER ÜLKESİ’İNDE BİR TAVUS KUŞU


Kitabın Arka Kapak Yazısı
Bu kitapta yetenekli ve renkli tavus kuşu Perry’nin hikayesi anlatılıyor. Perry büyük vaatlerle davet edildiği Penguenler Ülkesi’nde yaşamaya başladıktan kısa bir süre sonra sorunlar baş gösterir. Penguenler, sonu gelmeyen yazılı ve sözlü kurallardan oluşan son derece resmi, bürokratik ve soğuk bir şirket ortamı yaratmışlardır. Penguenlerin hepsi de Perry’nin müthiş bir yeteneğe sahip olduğunun farkındadır; bununla birlikte onun farklı ve sıra dışı tarzından rahatsızlık duymaktadırlar. Perry’nin işe alınmasını sağlayan özellikleri; yani kendine özgü yetenekleri ve yaratıcılığı, şirketin içine girdiğinde penguenler için sorun olmaya başlar.

Perry’nin başına gelenler günümüzde pek çok şirkette “farklı” olanların yaşadıklarını yansıtır. Yöneticiler, çalışanlarından yeni fikirler beklediklerini söylerler fakat sözleriyle eylemleri asla birbirini tutmaz. Yeni düşünceler yıkıcıdır, karmaşıktır, statükoyu tehdit eder; daha fazla risk almayı gerektirir ve herkesi konfor çemberinin dışına çıkmaya zorlar. Bu nedenle şirketi başarıya götürmek konusunda değişik görüşleri olanlar, bu görüşleri ifade etmekten alıkonulurlar. Halbuki böylesi bir baskı, hem bireyin kendisi hem de çalıştığı şirket açısından büyük kayıptır.

“Penguenizmin” zirveye ulaştığı bir şirket olarak bilinen IBM bunu ilk fark edenlerden oldu. IBM yöneticileri değişimi ve risk almayı destekleyen bir ortam yaratmak için Tavus Kuşu Perry’nin hikâyesini tüm çalışanlarına dağıttılar. Kellog, JDDC, Chevron gibi tanınmış şirketlerle önemli bazı üniversiteler de aynısını yaptı.

Kendinizi ve şirketinizi başarıya ulaştıracak yeni düşünceler peşindeyseniz bu küçük kitabı mutlaka okuyun. Yaratıcılığın ve yenilikçiliğin yeşerebileceği bir iş ortamı oluşturmak hem yöneticilerin hem de çalışanların temel önceliğidir.


Okur Yazar Nane Şekeri kitap hakkında der ki…

Kitap tanıtımında ve kitapçı raflarında sevgili Perry’nin hikayesi iş dünyasına yönelik olarak tanıtılır, sınıflanır.

Ben de ilk önce böyle düşünerek alıp okumuştum bu kitabı. Ama gördüm ki bu sadece iş hayatına yönelik değil, hayatın her alanında karşılaşabileceğimiz, yaşayabileceğimiz durumları içermekte.

Kahramanımız Perry, son derece renkli, kendine özgü bir çalışandır. Başarılar elde ederken bu özelliklerinden bol bol faydalanır.

Mutludur.

Şöhretini duyan penguenler ile karşılaşıp, onların ülkesine daha büyük umutlar ile gidene kadar.

Yaratıcı fikirlerini ve kurallarla sınırlanamayan kişiliği ile yeni ülkesinde yadırganır ve başarı ile ilişkisi de değişiverir bir anda.

Mutsuzdur.

Sanırım herkes kendini bir dönem ya da bir ortamda tavus kuşu Perry gibi farklı, oraya ait olmadığını hisseder ya da yaşar. Ben tam da böyle bir dönemimde bu kitabı okumuştum.Ben fazlasıyla Perry, etrafım ise fazlasıyla penguendi.Kitap ilaç gibi gelmişti.

Sonraki dönemlerde de ara ara okuduğum her okuduğumda yeni bir detayını gördüğüm çok beğendiğim bir kitaptır.

Fabl tarzında yazılmıştır.İçerisindeki illüstrasyonlar da okumanıza ayrıca keyif katmaktadır.

İş yaparken herkesin kendine has yaklaşım ve düşünce şekline açık olmanın,farklı düşünme tarzlarının ayrı ayrı değerler olduğunu gösteren ayrıca ilerleme ve başarıyı getireceğinin güzel bir şekilde anlatıldığı bu kitabı özellikle okumanızı tavsiye ederim.

Keyifle okumalar…

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder