9 Ocak 2012 Pazartesi
RAKI BALIK AYVALIK
Kitabın Arka Kapak Yazısı
Ayvalık... Asırlardır yeme içme ve eğlence kültürümüzde önemli yeri olan, rakının hayat bulduğu, yeşerdiği yerdir. Bu kitapta sunulan tariflerle Ege ve Ayvalık mutfağına doğru kısa bir yolculuğa çıkacak, kadehinizdeki rakıya seçkin eşlikçiler bulacaksınız.
Karides Çorbası, Balık Paçası, Fenerbalığı Çorbası, Taratorlu Deniz Börülcesi, Kızarmış Peynirli Közlenmiş Kırmızıbiber ve Patlıcan, Midye Salatası, Balık Pastırması, Uskumru ve Palamut Turşusu, Yağda Kızarmış Kabak ve Tarator Sos, Enginar Ezmesi, Deniz Kestanesi, Kalamar Yumurtası Kavurması, Tereyağında Konyak Soslu Deniz Ürünleri Kavurması, Fenerbalığı Kavurması, Muska Böreği, Kalamar Kokoreç, Papalina, Sütlü Balık, Lipsos Buğulama (Adabeyi), Sahanaki, Trança Şiş, Fırında Kefal Kebabı, Kalamar Pilaki, Midyeli Barbunya Pilaki, Kabak Çiçeği Dolması, Midyeli Lahana Sarması, Kalamar Dolması, Fıstıklı Parfe, Kremalı Kürek Helvası, Bademli İrmik Helvası... ve daha pek çokları...
Yaşamlarının önemli bir bölümünü Ayvalık'ta geçiren Erkan Acurol ve Arzu Acurol çifti, on beş yılı aşkın süreyle Ege ve Ayvalık mutfağını incelediler. Yarım asırlık bir gurme olan Erkan Acurol leziz ve özgün tarifleriyle yurtiçi ve yurtdışında yirmi iki ödül kazandı. TV, gazete ve yemek dergilerinde sağlıklı beslenme konusundaki bilgilerini izleyicileriyle/okurlarıyla paylaştı.
Okur Yazar Nane Şekeri kitap hakkında der ki…
2012 yılında ilk bahsedeceğim kitabın keyifli bir kitap olmasını çok istemiştim.
Aynı anda okuduğum 8 tane kitabın arasına Rakı Balık Ayvalık’ı sıkıştırarak bu isteğimi gerçekleştirmiş bulunmaktayım J
Deniz ürünlerine ve rakıya düşkün biri olarak kitabı çok beğendiğimi söyleyerek başlamalıyım.Sadece yemeyi de değil deniz ürünlerini,mezeleri pişirmekten de çok keyif alırım.Aşçılar diyarından gen taşımamın bunda etkisi var diye düşünüyorum.
Rakı Balık Ayvalık kitabı her şeyden önce görsel yanı ile çok başarılı.Çok güzel fotoğraflanmış tarifleri ve kitap içeriğinin düzeni ile okuyasınız,hemen içindekileri pişiresiniz ve yiyesiniz geliveriyor.
Sonraaaa sayfaları okumak için açtığınızda rakı ve kültürü üzerine temel bilgiler güzel bir çerçevede ( ne eksik ne dağınık ) karşınıza çıkıyor.
Neler mi anlatılıyor?Birkaçı şöyle…
Rakı üzerine,rakı adabı, iyi rakı içimi,rakı ve beyaz peynir ilişkisi…
Bunlara ilave olarak Ege Denizi’ndeki balık türleri Yıllık Takvimlerine göre anlatılmış ve mevsimine göre hangi balık nasıl pişirilerek yenmelidir şeklinde örneklenmiş.Sadece bir yemek, meze kitabı değil aynı zamanda balık bilgisi için güzel bir rehber.
Balık yemenin faydaları ve kısaca balık dünyası üzerine bir yazı ile tariflere geçilmiş.
Tarifler çorbalar,salatalar,soğuk mezeler, ara sıcaklar,balık yemekleri,pilakiler,dolmalar,tatlılar başlıkları ile anlatılmış.
Keyifle okumalar…Hayır, bu kez keyifle pişirmeler ve afiyetle yemeler … J
Kaydol:
Kayıt Yorumları (Atom)
bu kitabı aldım yılbaşı için bir arkadaşıma, yanında tabii ki 2 kadeh ve de karafla:)
YanıtlaSilSevgili Saadet , öncelikle bloguma izlemeye başladığın bir de üstüne yorum yaptığın için teşekkürler.Hoşgeldin :)
YanıtlaSilBana süper bir fikir verdin.Hediye komsinasyonun harika olmuş :)
Sevgiler...
Kitabın içeriği bile iştah açmaya sebep.. Alasım geldi valla :)
YanıtlaSilBen birkaç tarifi yaptım.Gayet başarılı :)
YanıtlaSil