12 Ocak 2012 Perşembe

HER YÖNÜYLE YOGA



Kitabın Arka Kapak Yazısı

Yaşamınız gitgide daha stresli hale mi geliyor? Formunuzu kaybettiğinizi mi düşünüyorsunuz? Yoksa
yalnızca yeni bir şey denemek mi istiyorsunuz? Sertifikalı yoga öğretmeni Cynthia Worby'nin yazmış
olduğu Her Yönüyle Yoga kitabı 500 yıldan uzun süredir uygulanmakta ve kişinin yaşamını değiştirebilme özelliğine sahip bu sanat biçimi ve bedensel sistem konusunda mükemmel bir başlangıç kitabı.

Her yönüyle Yoga kitabı sizi yoganın temel ilkeleriyle tanıştırıyor ve kendinizi iyi hissetmenizi sağlayacak temel duruşlardan, belirli rahatsızlıklara yönelik özel duruşlara kadar, yogaya nasıl başlayabileceğinizi gösteriyor. Kitapta anlatılan kolayca uygulayabileceğiniz konuları:

- Basit gevşeme ve meditasyon teknikleri

- Yogayı günlük yaşantınızın bir parçası haline getirmeye yönelik pratik ipuçları
- Sırt, boyun ve omuz ağrılarını dindiren esneme hareketleri
- Savaşçı duruşu ve güneş selamı gibi enerji veren yoga  duruşları
- Kadınlar, çocuklar ve yaşlılara yönelik özel öneriler Her Yönüyle Yoga kitabı, stres düzeyinizi azaltmanıza, daha rahat nefes almanıza ve daha sağlıklı bir yaşam sürmenize yardımcı olacak.

Okur Yazar Nane Şekeri kitap hakkında der  ki…

Hah bu hatunun bir yogası eksikti! diyebilirsiniz J

Evet,yaklaşık 2 yıldır düzenli olarak yoga dersleri alıyorum.Şunu kesinlikle söyleyebilirim hayatım boyunca kendime yaptığım en iyi yatırımlardan birisidir yogaya başlamak ve yoga yapmaya devam etmek.

Artık haftada 1 gün derse giderken diğer günlerde kendi yoga seanslarımı kendim yapabiliyorum J
Kitabı anlatmaya da geçeceğim ama öncelikle yoga çenem düştü ( hep böyle oluyor yoga düğmeme basılınca susturabilene aşk oldun ) belki yeni başlamak isteyenleriniz olur diye düşünerek birkaç bilgi vermek isterim.

Yogaya ilk kez başlıyorsanız benim size tavsiyem önce kitaplar ve videolar olmayacak.Öncelikle bu işi çok iyi bilen ve iyi öğreten bir yoga eğitmeni ile çalışmaya başlamanız olacak.Yoga duruşlarının çoğu çok kolay gözükmekle birlikte duruşu doğru yapıp yapmadığınızı eğitmen eşliğinde öğrenebilirsiniz.Aksi halde hiçbir verim alamadığınız gibi kendinizi sakatlayabilirsiniz de.Aman dikkat!

Duruşların yanı sıra hareket esnasında doğru nefesi nasıl ve ne sıklıkla alacağınızı öğrenmelisiniz.
Seçtiğiniz eğitmenin yoga eğitimini, diplomalarının geçerliliğini araştırın.Şaka değil, bedeninizi emanet ediyorsunuz.

Benim edindiğim tecrübelerden şunu da söyleyebilirim.Yeni başlıyorsanız ya da uzun ara verdikten sonra yeniden başlıyorsanız ilk etapta boyun duruşlarına çok temkinli yaklaşmanız hatta uzak durmanız.Boyun kaslarınızı geliştirmeden,vücut esnekliğinizi tam kazanmadan bu tip duruşların yapılmasına ben pek sıcak bakmıyorum.

Zamanla bu işin içine girdikçe, doğru yapmaya başladıkça vücut yapınız ve spor geçmişinize bağlı olarak yoga duruşları ( asana ) nızı belirleyebilirsiniz.

Bu kadar laftan sonra kitaba geçeyim hemen.

Yazarı Cynthia Worby

Öncelikle okuyucuyu çok sıkmadan, boğmadan yoganın içeriği,tarihçesi , sınıflaması gibi konularda bilgilendiriyor.( Yoga dünyası dipsiz bir kuyu gibi.O nedenle bu bilgileri derli toplu ve özet halinde verilmesi çok faideli oluyor J)

Sonrasında ayakta ,oturarak ,sırtüstü… yapılan temel yoga hareketleri hem resimli hem de detaylı olarak anlatılmış.

Ben hiç olmazsa ısınma ve gevşeme hareketlerimi yaparak günümü tamamlıyorum.İş yoğunluğum nedeni ile şu sıralar az uyuyabiliyorum ama yoga yaparak yattığımda çok verimli uyuyabiliyorum ve sabah çok iyi uyanıyorum.

Bir de meditasyon bölümü bulunuyor. Kitabın tamamında küçük bir bölüm ama meditasyonun tanımı ve yararları konusunda güzel bir şekilde konuya giriş yapmanızı sağlıyor.

Tek sevmediğim yanı. Fotoğraflar siyah beyaz. Renkli olsa daha iyi olurdu.

Keyifle okumalar…

6 yorum:

  1. hımmm, eğitim şart demek ki o yüzden hocamız olmadan pratiğe başlayamıyoruzzz :(

    YanıtlaSil
  2. ben de yaklaşık beş yıldır yoga yapıyorum , çok faydasını gördüm kendim için yaptığım en iyi şeylerden biri diyebilirim , sevgiler.
    benim bloga da beklerim .

    YanıtlaSil
  3. Bir dönem çok ilgiliydim Yoga ile, sonra çeşitli ugraşlar arasında yitirdim. Bu yazınızı okumam çok iyi oldu, tskler..

    YanıtlaSil
  4. Maya,güzel özetledin eğitim şart :)

    zeynep,ben de senin gibi düşünüyorum.çok faydasını görüyorum.

    Aslı,yoga yine yeniden :) hemen başla

    Sevgiler...

    YanıtlaSil
  5. Blogunuzu yeni keşfettim.Gözüm ilk bu kitaba çarptı.Geçtiğimiz nisan ayında bir heves yogaya başlamıştım ve koşa koşa bu kitabı almıştım.Bugünler de tekrar ders almayı düşünürken bu bir işaret oldu sanırım.Sevgiler..

    YanıtlaSil
  6. yeraz, yeniden yogaya başlama düşüncene katkıda bulunmak süper :) .bloguma hoş geldin.

    YanıtlaSil