11 Eylül 2011 Pazar

PUSLU KITALAR ATLASI


Kitabın Arka Kapak Yazısı

Yeniçeriler kapıyı zorlarken Uzun İhsan Efendi hala malum konuyu düşünüyor, fakat işin içinden bir türlü çıkamıyordu...

"Rendekar doğru mu söylüyor? Düşünüyorum, öylese varım. Oldukça makul. Fakat bundan tam tersi bir sonuç, varolmadığım, bir düş olduğum sonucu da çıkar: Düşünen bir adamı düşünüyorum. Düşündüğümü bildiğim için, ben varım. Düşündüğünü bildiğim için, düşlediğim bu adamın da varolduğunu biliyorum. Böylece o da benim kadar gerçek oluyor. Bundan sonrası çok daha hüzünlü bir sonuca varıyor. Düşündüğünü düşündüğüm bu adamın beni düşlediğini düşlüyorum. Öylese gerçek olan biri beni düşlüyor. O gerçek, ben ise bir düş oluyorum."

Kapı kırıldığında Uzun İhsan Efendi kitabı kapandı. az sonra başına geleceklere aldırmadan kafasından şunları geçirdi:

"Dünya bir düştür. Evet, dünya.. Ah! Evet, dünya bir masaldır."

Okur Yazar Nane Şekeri kitap hakkında der ki…

Kitap satışı yaptığım dönemde müşterilerden birisi ile birkaç kez kitap beğenilerimiz hakkında sohbet etmiştik.Genelde beğenilerimizin aynı yönde olduğunu görerek birbirimize tavsiyelerimizi ard arda sıralamaya başlamıştık.

Bu tavsiyelerden birisi de İhsan Oktay Anar’ın Puslu Kıtalar Atlası olmuştu.Kitabı okumayan taraf ise bendim.Nasıl bu kitabı bilmediğim ise ortamda şaşkınlık , bende ise bir eziklik yaratmıştı.Koşa koşa giderek hemen kitabı alıp okumuştum.

Kitap önerisi sırasında sadece şu söylenmişti bana.”Okumalısın.Anlatılmaz.Çok seveceksin”
Ve okuduktan sonra ( daha doğrusu içine düştükten sonra J) ben de bu kitabı böyle tanımlamaya başladım.”Okumalısınız.Anlatılmaz.Çok seveceksiniz.”

Ana hikaye sürüp giderken iç içe geçmiş bir çok hikaye ve kahraman , hikayenin sonunda toplaşıp bir meydanda karşınıza çıkıveriyor.

Büyüleyici bir kitap ( diğer kitapları da öyle ) olarak bulduğum,büyüsünü bozmak istemediğim  için detaylara , kahramanlara çok girmek istemiyorum. Elim varmıyor .

Sadece şunu söyleyeyim.Dünyayı gezmeden , hatta bu konuda hiçbir eylemde bulunmadan dünyayı nasıl dolaşabilir, nasıl haritasını çıkartabilirsiniz? Bunun yolunu  Uzun İhsan Efendi’den öğrenebilirsiniz.Ve bu Atlas’ın neden puslu olduğunu J

Keyifle okumalar…

5 yorum:

  1. Bu kitapla ilgili ayni duygulari paylasiyoruz :)

    YanıtlaSil
  2. en sevdiğin ilk on kitap arasına girebilir. Az kaldı, düşünüyorsam varsın, düşünmüyorsam yoksun akımına kapılacaktım ben de:)

    YanıtlaSil
  3. sevgili esra ve laleninbahçesi.yorumlarınız için teşekkürler.
    bu harika kitap ile ilgili aynı beğeniye sahip olmak çok güzel
    sevgiler...

    YanıtlaSil
  4. çok güzel ve defalarca okuduğum bir kitap... bana da beklerim...

    kitaplarimolmadanasla.blogspot.com

    YanıtlaSil
  5. EMİNE ÖZTÜRK,en sevdiğim yazarlardan birinin en sevdiğim kitabına yaptığın bu yoruma tümüyle katılıyorum.Şimdi bloguna komşu oluyorum :)

    YanıtlaSil