14 Eylül 2011 Çarşamba

KİTAB-ÜL HİYEL



Kitabın Arka Kapak Yazısı

Lalezar Necef Bey'in, Kılıç Ali Paşa Camii muvakkitlerinden Kedigöz Beşir Dede'den naklettiği bir rivayete göre, Calud, Gülhane Hatt-ı Hümayunu'ndan bir yıl, Cüstinyani'nin Cadde-i Kebir'de Fransız Tiyatrosu'nu açmasından ise altı ay sonra, Diyarbekirli ikiz hiyelkarların da yardımıyla yeni bir devridaim makinası yapmaya koyulmuştu.

Artık otuz yaşını çoktan geride bıraktığı için, gücünü barındıran saçları ağarmaya yüz tutmuş, ancak Suvaş sefaretinin dükkanlarından birinde perükarlık yapan Angilidis Efendi'nin siyah saç boyaları imdadına yetişmişti.

Kendini daha fazla yorup iktidarını israf etmek istemediğinden makinanın hesaplarını Samur ve Yağmur Çelebiler'e yaptırıyor, zavallılar adeta nefes bile almadan çalışırlarken o gün boyu Galata balozlarını dolaşıp keyfine bakıyordu. İkizler ise, babalarından çok daha küfürbaz birinin yanına düştüklerini anlamalarına rağmen, konu komşuya, "Aramızda akrabalık falan yok. Biz sadece onun yanında çalışan iki efendiyiz," deyip durumu kurtarıyorlardı.

Okur Yazar Nane Şekeri kitap hakkında der ki…

İhsan Oktay Anar’ın ikinci kitabı olmasına rağmen benim en son okuduğum kitabı.

Blog için İhsan Oktay Anar’ın kitaplarını yazmaya başladıktan sonra fark ettim ki ben, en sevdiğim yazarın kitaplarını yorumlamakta çok zorlanıyorum.

Öyle kısaca anlatılıp geçecek cinsten değiller. Detaya girsem konu ve kahramanlar ile ilgili bir açık veririm de okumak isteyenler için kitabın tadını mı kaçırırım diyerek  resmen kıvranıyorum.

Öncelikle bunu itiraf edeyim J

Yazarın he kitabı hakkında muhtemelen her yazdığım yazıda şunu okuyacaksınız. Ama çok büyük beğeni ve keyifle okuyorum J

Kitab-ül Hiyel yine çok keyif alarak okuduğum bir kitap.

Kitabımızın ilk ana kahramanı Yafes Çelebi, hiyel sanatına gönlünü , aklını ve hatta nerdeyse her şeyini vermiş bir hiyelkar.Projelerinin karşısında olanlar , yoluna engel olanlar da bir şekilde talihsizlikler silsilesine kapılıveriyorlar.

Hiyel sanatının büyüsü Yafes Çelebi ile başlıyor Calud ile devam ediyor ve bazen zorunlu bazen gönüllü daha bir çok hiyel ustasını sarıp sarmalayıp içine alarak hikaye boyunca sürüp gidiyor.

Keyifle okumalar…

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder