26 Eylül 2011 Pazartesi

AMAT


Kitabın Arka Kapak Yazısı

Kıyıda ise üç direkli, iki güverteli ve 58 toplu bir kalyon, o karanlıkta usturmaçalarını puta edip iskeleye palamar vermişti. Yelkenlerin sarılı olduğu serenler hisa edilmiş ve tez zamanda yola çıkacağını ilân için mizana direğine mavi bayrak çekilmişti. Esrarengiz adam, kalabalığı yarıp elinden tuttuğu İsrafil'le iskeleden gemiye doğru yürümeye başladı.

Kalyonun dikmesinin palangalarına asılan ve tıraka tutan gemicilere vardiyan, Yisa, sizi gidi sütü bozuk sünepeler! Yisa beraber! Varda ruhsuzlar! Varda! Bre aman! Laşka! Laşka!? diye feryat ediyor ve hurçların, sandıkların ve fıçıların ambarlara usûlünce istifine nezaret ediyordu. Güneşin doğmasına 7 saat kala esrarengiz adam, sürme iskeleden kalyonun çukur güvertesine çıkmak istedi. Fakat eline ne kadar asılırsa asılsın Eşek İsrâfil yerinden bir türlü kımıldamıyordu.

O karanlıkta eline son bir kez daha asılıp gel ya mübarek diye nida eyledi. Bunun üzerine çocuk her nedense inat etmekten vazgeçti. Ne var ki, sürme iskelenin kayganlığından dolayı düşmemek için midir, İsrâfil'in kuşağına 40-50 yaşlarında, iri yapılı, sırma işlemeli siyah kaput giymiş biri yapışmıştı.

İşte bu adam kuşağı bırakıp küpeşteye tutundu ve güverteye ayak bastı. Bunun ilâhi düzenin bozulması demek olduğunu hiç kimse bilmeyecekti.

Okur Yazar Nane Şekeri kitap hakkında der ki…

Ah işte İhsan Oktay Anar’ın Puslu Kıtalar Atlası’ndan sonra büyülü bir hava içerisinde okuduğum kitabı.
Amat.

Amat,denizcilik terimleri ile dolu,klasik Anar anlatımı ile yazılmış yine çok güzel bir roman.

Deniz ve denizcilikle ilgili konular ilgi ve bilgi alanıma girse de bu kitaptaki terminolojinin çoğunu anlamadım J ama hiç de takılmadım doğrusu.Bir müzik dinlerken sözlerine hiç dikkat etmem,anlamları ile ilgilenmem.Bana göre o melodiyi destekleyen ritimlerdir şarkı sözleri.Bütünü desteklerler.Bu kitabı okurken de böyle hissettim.Çok güzel bir hikaye okurken o hikayeyi destekleyen, tamamlayan teknik ,eski terimler diye düşündüm.

Konusuna gelince.Yine çok içine girmeden bahsetmeye çalışayım da okumak isteyenler ( hala okumayanlar varsa J) ilgilerini azaltmayayım.

Amat, karanlık ve gizemli bir yolculuğa çıkmış.Mürettebatı da kendisi de lanetli bir kalyondur.Kaptanı Diyavol ve ikinci kaptanı Kırbaç Süleyman ile birlikte Amat’ın hikayesini okuyanları esrarengiz bir yolculuğa çıkarıyor.

Keyifle okumalar…

4 yorum:

  1. Off çok okuyasım geldi tam da şu sıralar okumak istediğin tarz bir kitap beni bu dünyadan alıp başka bir diyara götürsün ..

    YanıtlaSil
  2. esra ,tam bu isteğine uygun bir kitap :)

    sevgiler...

    YanıtlaSil
  3. son dönemlerde okuduğum beni en çok etkileyen, simgesel anlatımıyla zihnimi bol meşgul eden kitap... ihsan oktay yine masalsı bir dünya oluşturmuş...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. amat ile ilgili bu hafta ikinci kez şaşırıyorum.pek okunmamış bir kitap olduğunu düşünürken bir arkadaşım okuduğunu ve okuyan birçok kişi bildiğini söyledi.sevindim :)

      Sil