18 Eylül 2011 Pazar

EFRASİYAB’IN HİKAYELERİ


Kitabın Arka Kapak Yazısı

Cesaretini topladıktan sonra bu kitabı alıp inceleyen Aptülzeyyat, onun Dünya Tarihi adlı bir eser olduğunu gördü. Bir kitaptaki metafizik uykusandan uyanan hayalet, aynı uykuyu bir başka kitapta sürdürmeyi uygun görmüş olmalıydı.

Atlattığı onca vartadan sonra harap ve bitap düşmüş olan Aptülzeyyat, o sıcak odada döşeğine kıvrılarak sızdığı vakit, rüyasında kendisini tıpkı o hayalet gibi Dünya Tarihi içinde, ama aç bir kitap kurdu olarak gördü. Daha ilk sayfanın üzerinde, iri puntolu, "yasak meyva" kelimesini ısırarak yemeye başladı.

İkinci sayada, "düşünün azabı"nı tattı. "Mesih'in eti"ni yedi, "O'nun kanı"nın lezzetine vardı. "Veba"yı, "Savaşlar"ı, "Felaketler"i ve daha bir nicesini geçtikten sonra son sayfaya geldi. Bir sapiens olarak artık kozasını örebilirdi. Kozanın içindeki Minevra'nın karanlığında kurtuluşunu bekledi.

Zaman geldiğinde, tattığı her güzellikle kanatları süslü bir kelebek olarak karanlıktan ışığa çıktı; artık cennete uçabilirdi.

Okur Yazar Nane Şekeri kitap hakkında der ki…

Efrasiyab’ın Hikayeleri İhsan Oktay Anar’ın  üçüncü kitabı.

Efrasiyab’ın Hikayeleri  İhsan Oktay Anara’ın kitapları içerisinde çan eğrisi uygularsam düşük puan alacaktır.( Ama yazarın kendi kitapları arasında düşük puan alır.Diğer pek çok kitaptan çok çok daha iyi olduğunu söylemeliyim J)

Kitap Ölüm’ün canını almak için yanına gittiği bir kabadayının ona bir oyun teklif etmesi ve kazanması durumunda 100 sene daha yaşam kazanmasını teklif etmesi ile başlıyor.

Teklif edilen bu oyun dört kişilik oynanacağı için Ölüm ve kabadayı kendilerine oyun eşi bulmak üzere birbirlerinden ayrılırlar.Ölüm bu arada elindeki defterden sıradaki uğrayacağı adresi belirler ve yoluna devam eder.

Gideceği yer Cezzar Dede’nin evidir.

Cezzar Dede ile konuşmasını yaptıktan sonra tam yolculuklarına başlayacakları sırada Cezzar Dede’nin yaramaz torunları Ölüm’ün ayakkabılarını saklarlar J Cezzar Dede , torunlarını ikna ederek  Ölüm’e ayakkabılarını verir.

Bu sırada Ölüm, ertesi sabah kabadayı ile oynayacakları oyunda Cezzar Dede’yi kendisine eş olarak seçer.Kabadayı yanına hiçbir şeyden habersiz olan kankardeşini alarak oyuna başlarlar.

Oyunu Ölüm kazanır.( Kabadayı ve kardeşinin başına gelenler kitapta pek de detaylı anlatılmaktadır.)

Ölüm Cezzar Dede’nin kazanmak için değil de aldığı keyif için oyun oynadığını keşfettikten sonra Cezzar Dede’ye bir oyun teklif eder.Seçecekleri bir konu hakkında karşılıklı hikayeler anlatacaklar ve anlattığı her hikaye başına Cezzar Dede bir saat daha yaşam kazanacaktır.

Ve böylece hikayeler başlar.

Keyifle okumalar…

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder