15 Temmuz 2012 Pazar

KIYAMET GÖSTERİSİ







Kitabın Arka Kapak Yazısı


1655 yılında yazılmış ve şimdiye kadarki en doğru kehanet kitabı olan Cadı Agnes Çatlak'ın Dakîk ve Kat'î Kehanetleri'ne göre, cumartesi günü dünyanın sonu. Önümüzdeki Cumartesi. Akşam yemeğinden hemen önce.

İyilik ve Kötülük orduları toplanıyorlar. Her şey Büyük Plan'a uygun ilerliyor gibi. Yalnız ufak bir pürüz var. Birazcık müşkülpesent bir melek ile sefahat düşkünü bir iblis yaklaşan bu coşku dolu anın gelişini hiç de iple çekmiyorlar. Ha unutmadan, birileri Deccal'ı yanlış yere göndermişe benziyor.

"Kıyamet daha önce hiç bu kadar eğlenceli olmamıştı."
Clive Barker

"Thomas Pynchon, Tom Robbins ve Don DeLillo işbirliği yapsaydı, ancak bu kadar olurdu... İnanılmaz."
Washington Post

"Otostopçunun Galaksi Rehberi'nin soyundan geliyor..."
New York Times

"Monty Python Uçan Sirk'in kaleme aldığı Vahiy Kitabı gibi adeta."
Phoenix New Times



Okur Yazar Nane Şekeri kitap hakkında der ki…


Neil Gaiman ‘ın bir kitabı ise Nane Şekeri öyle çok şey demek ister ki J


Kitabı aldığım gün bir işim için Kadıköy’de idim. Kitap almak niyetim falan da yoktu. Bir Pazar günü…


İşte böyle kararlı bir şekilde etrafta salınırken kendimi ( nasıl oldu anlamadım ) en çok kitap almaktan ve gitmekten hoşlandığım kitapçı olan Penguen Kitapevine giderken buldum.Aklımda da belki Neil Gaiman yeni bir kitap çıkarmıştır düşüncesi ile.Neil Gaiman’ın kitabının çıkacağından haberim bile yok.


Baktım kocaman bir tanıtım. Kıyamet Gösterisi!!!!


Doğal olarak bu büyülü akışa kendimi bırakıverdim ve kitabı hemen alıverdim.İşte o Pazar günü…
Kıyamet Gösterisi’ni Neil Gaiman ve Terry Pratchet birlikte yazmışlar.


Neil Gaiman hayranlığımı hep anlatırım bıktıra bıktıra ama Terry Pratchet hiç okumadım ( benim gibi fantastik edebiyat hayranı biri için Disk Dünya’yı okumamak ayıp ama daha zamanı gelmemiş diyerek durumu yumuşatmaya çalışıyorum).


Kitaptaki kahramanların hepsi çok eğlenceli,başından itibaren esprileri harika.Büyüüüük keyifle ve mutlulukla okudum J


İçimden kitaptaki tüm karakterler ve olaylar hakkında konuşmak ve ne kadar beğendiğimi anlatmak geçiyor ama tutuyorum sürprizi kaçmasın diye J


İki yazar tarafından yazılınca yaklaşım farklılıklarını görebiliyorsunuz.Kitabın sonunda her iki yazarla kitabın yazım öyküsü ve nasıl çalıştıkları üzerine süper bir söyleşi yapılmış.Bu söyleşide kimin nereyi yazdığı konusunda örnekler var.Ben tam olarak Neil Gaiman’nımın yazdığı yerleri bulmuşum.Kitapta en sevdiğim bölümlermiş J


Bu kadar güzel laftan sonra gelelim birkaç küçük  soru işareti olan noktaya .Benim için sorun olmayan ama çok da bu konuların içinde olmayan kişiler için belki bazı şeyler havada kalabilir diye düşünüyorum.Kitapta çok fazla gönderme var. Dip notlarla anlatılsa da bazı şeyleri bilmek gerekiyor orada nasıl ince ve komik bir ifade kullanıldığının tam olarak anlaşılabilmesi için.


Örnek olarak ( kitabı okuyan çok yakın bir arkadaşımın örneğidir ) Hieronymus Bosch ile ilgili bir espri.Arkadaşım bu ressamı tanımayanlar için çok anlamlı olmaz o bölüm dedi.Eğer  ben , ona da Bosch’dan bahsetmeseymişim onun için de anlamlı olmayacağını söyledi.


Sizler de arkadaşım kadar şanslısınız.Burada da bahsetmiştim Bosch’dan J Yani bu konu sizin için de sorun diil.


Bir de Queen seviyorsanız hatta şarkı sözlerini de biliyorsanız hiç sorununuz yok demektir.Queen şarkılarına da çok göndermeler var.


Kitabı okuyalı bir aydan fazla oluyor.Bahsetmek için neyi bekliyordum bilmiyorum ama bugün çok sevdiğim bir arkadaşımla Moda ve Kadıköy’de harika bir gün geçirip günün sonunda O’na da Kıyamet Gösterisi kitabı da alınca dedim tamam gün bugündür.Anlat şu kitabı sen de blogunda J


En sondaki her iki yazarın anlatımından kitabın yazılış öyküsü ve tanışmalarını anlatan söyleşiyi de okumanızı öneririm.Çok eğlenceli.


Hiç Neil Gaiman okumayanlar için de güzel bir başlangıç kitabı olabilir.


Keyifle okumalar…

4 yorum:

  1. bir kitap kurdu anca bu kadar güzel anlatır okumak ve antika biriktirmek bir hastalıktır kuweyt hazan

    YanıtlaSil
  2. Anlatımın ve paylaşımın sayesinde epey ilgimi çekti ve listeme ekledim.
    Teşekkürler.

    YanıtlaSil
  3. teşekkürler.değişik bir kitap :)

    YanıtlaSil