18 Mart 2012 Pazar

TÜRKİYE ÜÇLEMESİ 1 – DİRİLİŞ - ÇANAKKALE 1915



Kitabın Arka Kapak Yazısı         

Kurtuluş Savaşı'nın taç kapısı, girişi olan Çanakkale Savaşının destanı...Tarihin en eski milletlerinden birinin dirilişi… Ateşten geçerek, kan içinde, bir daha uyumamak, benliğini unutmamak, kandırılmamak, sömürülmemek, ezilmemek, ölmemek üzere çığlık çığlığa dirilişi...Çanakkale Savaşı hiç böyle yazılmadı.

Turgut Özakman'ın, 353 baskı yaparak milyonlarca okura ulaşan Şu Çılgın Türkler kitabının da içinde bulunduğu üçlemenin ilk kitabı.


Tüm yeni nesillere eşi olmayan bir armağan daha.


Yazarın, Çanakkale ile ilgili dünyadaki bütün kitapları, internet sitelerini tarayarak yıllarca üzerinde çalıştıktan sonra, ucuz kahramanlık hikâyelerine, hamaset edebiyatına, şovence anlatıma yer vermeden kaleme aldığı, olağanüstü zaferin hikâyesi.

Yazar Yorumu
Çanakkale sadece Çanakkale'de olup biten bir olay değil. Bunun evveliyatı önemli. O tarihteki fikir akımları önemli; ama bir de kadın hareketi var, bu da çok önemli. İki sene evvel Balkan Savaşı yapılmış, 600 yıllık bir imparatorluğun dev iki ordusu, birkaç yıl evvel kurulmuş dört küçük ülkenin ordusundan dayak yiyor, bozguna uğruyor. Bulgar ordusu ta İstanbul'un eşiğine, Çatalca'ya kadar geliyor. Bu ordudan Çanakkale ordusu nasıl çıkıyor? İşte kitap bu dirilişi anlatıyor.

Okur Yazar Nane Şekeri kitap hakkında der ki…

Bugün 18 Mart Çanakkale  Zaferi’nin 97.yıldönümü.

Sahiden çok önemli , hep akılda tutulması gereken bir zafer, bir destan.

Çanakkale’ye sık sık giderim.Çok sevdiğim yerlerden biridir.Bu ziyaretlerimden birinde şehitliği de görme imkanım olmuştu.Çanakkale şehitliği görebilmemi büyük şans olduğunu düşünürüm.

Oraları gezmek, görmek, okumak , incelemek , bilgi sahibi olmak lazım.Bu bilgileri, duyguları taze tutmayı da ihmal etmemek…

Nasıl bir askeri dehanın uygulandığını, canları hiçe sayarak nasıl bir destan yazıldığını hep hatırlamak lazım.
Diriliş , bunu çok güzel sağlıyor.Roman içerisindeki küçük notları sırası ile kitabın arkasından okuyarak romanla eş zamanlı takip etmek de çok pekiştirici oluyor.

Keyifle okumalar…

12 yorum:

  1. Tarih hocam tavsiye etmişti bu kitabı. Okumak istiyorum. Yazınızı duyguyla okudum. Şehitlerimizin ruhları şad olsun. Haklarını helal etsinler.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ne güzel söylemişsin.Farkındalığımızı sürekli canlı tutarak belki borcumuzu ödeyebiliriz

      Sil
  2. kendinle ilgili bahsetmek istersen, mimin var bende ;)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. OnTheRoad,isterim ama şu sıralar yeni bir post hazırlayacak vaktim olamayacak gibi :( Çok teşekkür ederim.

      Sil
  3. Nanesekercim bu onemli gunde bu anlamli kitabi tanitman ne kadar guzel, hepimiz tarihimizi bilmeli ve unutturmamaliyiz, Ben de okumak istiyorum bu kitabi, eline saglik.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Erencim,güzel yorumun için teşekkür ederim.Unutmamak ve unutturmamak konusunda sana tümüyle katılıyorum

      Sil
  4. Ablam almış bu kitabı henüz ben okumadım. O zaman sıraya almam lazım :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Aslıcım,güzel bir seri.Okumadıysan başlamanın tam zamanı :)

      Sil
  5. okuduğum en güzel klitaplardan yazar çok güzel ve akıcı olarak almış kalemine. çanakkalenin geçilemez olduğunu tüm dünyaya göstermiştir bu millet.şehitlerimizden Allah razı olsun böyle güzel bir vatan bıraktıkları için

    YanıtlaSil
  6. bu kitapla ilgili de ilginç bir anım var. Ünide okurken yökün saçma salak türk dili diye zorunlu koyduğu bi ders vardı. Final sınavında diriliş kitabından 8 tane soru çıkacak dedilerdi. Ben de derslerle falan alakam olmadığı için gittim kitapçıya aldım Tolstoyun Dirilişini onu okudum. Final sınavında baktım ki benim okuduğum dirilişle alakalı hiç soru yok. Çanakkale savaşıyla ilgili sorular falan bi acayip oldum. Haa sınavdan full çektim AA düştü notum falan orası ayrı :D ama benim aklıma nedense hiç bu Dirilişin tavsiye edilebileceği gelmemişti :D Şu Çılgın Türklerle sayın Özakman bendeki kredisini bitirdi, gidip de bi kitabına para vermem, lakin arkadaşlarımdan biri alırsa okurum yine de :D

    YanıtlaSil
  7. harikasın :) aldığın süper not için tebrik ederim :)

    Diriliş'in tarzı da Şu Çılgın Türkler ile aynı aslında.Ama benim beğendiğim, ( sen pek öyle düşünmesen de ) ciddi bir araştırma ile yazılmış bir roman olması.

    yorumların ve anını paylaştığın için teşekkürler

    YanıtlaSil