4 Mart 2012 Pazar

KAVİM



Kitabın Arka Kapak Yazısı

Göğsünde haç saplı bıçakla öldürülmüş bir adam.

Adamın kanıyla satırları çizilmiş bir İncil. İstanbul'dan Anadolu'nun derin! lim dinlerin kadim kiliselerine bir yolculuk. Hıristiyanlığın bu topraklardaki kökleriyle yüzleşme. Kavimler bahçesi olan ülkemizin tükenmeye yüz tutmuş kültürlerine bir saygı duruşu... Süryaniler, Nusayriler, Rumlar, Türkler, Kürtler ve bu toprakları ülke yapan halklar... Ülkemiz kültürüyle bezeli, merakla okunan bir roman...

"Genzini yakan koku uyandırdı onu. Bu kokuyu tanıyordu. Yıllarca kapalı kalmış bir kilisenin kokusu. Kilisede yakılan kandillerin, ufalanan taşların, eriyen mermerin, çürüyen ahşabın, yıpranmış sayfaların, küflenen cesetlerin kokusu. Dehşete düşmesi gerekirdi ama sadece çevresine bakındı. Usulca kımıldayan siyah bir leke gördü. Biçimsiz, belirsiz bir leke...

Simsiyah bir siluet... Gülümsedi lekeye. 'Mor Gabriel,' diye mırıldandı.Leke yaklaştı, yaklaşınca insan cismine bürünüverdi.

Siyahlar içinde bir insan. O insan başucuna geldi, kulağına fısıldadı: 'Beni tanıdın mı?'Mor Gabriel/ diye mırıldandı yine. Ağzından Mor Gabriel sözcükleri dökülürken müziği duydu; derinden, çok derinden gelen bir ayin müziği. Bilmediği bir dilde yinelenen tutkulu bir mırıltı, kendinden geçmiş birinin söylediği bir tekerleme. Aynı anda haçı fark etti. Gümüşten bir haç. Adam haçı elinde mi taşıyordu, yoksa göğsünde mi, anlamaya çalışırken, boşluğu ikiye bölen bir parıltı yandı söndü. Bir acı hissetti. Parıltı yeniden yandı söndü, acı kayboldu, bütün bedenine bir rahatlık yayıldı."
Okur Yazar Nane  Şekeri kitap hakkında der ki…

Bu kitabı okumaya bir Pazar günü başladım.Baktım bizim cinayet büro ekibi aynı.Başkomiser Nevzat,yardımcıları Zeynep ve Ali.Ooooh mis gibi.Güzel güzel çözecekler yine cinayeti.

Hemen katılıverdim aralarına.

Bu sırada annem salondan bağırdı “Behzat Ç. başladıııııı”.Allah dedim Ankara Cinayet büro ekibi de beni bekler şimdi ( Behzat Ç.yi çok severim Pazar akşamları kaçırmamaya çalışırım ).

Onlar da heyecanlı bir bölümle tv de yerlerini almışlardı.Ben bu kez de Behzat Ç. ve arkadaşlarına katılıverdim J

Pazartesi sabahı işe giderken serviste uyumak yerine Başkomiser Nevzat ve ekibinin cinayet araştırmalarına daldım.

Sonraaaaa ofise gelip meşhuuur Excellerimle baş başa kaldığımda uyum sorunu  yaşadım! “Ya ben hani cinayet çözmekle meşguldüm? Bu Exceller ve yapmam gereken analizler de nereden çıktı böyle ?” diyerek belirli bir zaman geçirdim.

Yani kitaplara bu kadar kaptırmamak gerekiyor J

Şimdi gelelim konuyaaaaa.

Ama ondan önce hemen söyleyeyim yine katili en baştan bildim J

Evet, konu demiştik…

İşlenen cinayette dinsel simgeler kullanıldığı için ekibimiz buradan yola çıkarak dinler ve mezhepler ile ilgili bir araştırma ve koşuşturmanın içerisine giriveriyor.

Ve tabii başarı ile çözüyorlar cinayeti.

Klasik bir Ahmet Ümit kitabı.Hem güzel bir anlatım hem de sürükleyici.Cinayet ekibi de her kitabında kullandığı ve çok sevdiğim kişiler olduğu için ben keyifle okudum.

Beni  saran da sadece bunlar oldu aslında.Cinayet ile ilintili seçilen konu  pek ilgimi çekmedi.

Hoşuma giden yanlardan birisi de Başkomiser Nevzat ve sevgilisi Evgenia ‘nın ilişkisinin nasıl başladığının, geliştiğinin bu kitapta anlatılıyor olması.Kavim, İstanbul Hatırası’ndan daha önce yayınlanan bir kitap.Ben sıralamayı tersine alınca son kitaptaki bazı konuların öncesini de öğrenmiş oldum.

Çok yorgun bir dönemimi yaşıyorum birkaç aydır .Bu koşturma içerisinde rahat rahat okuyabildiğim,büyük çoğunluk etraftan koparak içine dalabildiğim bir kitap.Bana iyi geldi.

Ahmet Ümit’i benim gibi severek okuyanlardansanız Kavim de son derece akıcı ve güzel bir şekilde okuyabileceğiniz bir kitabı.

Keyifle okumalar…

Not: Kavim, okunmayı bekleyen stoklarımdan bir kitaptı J

18 yorum:

  1. Yani Kavim`i Istanbul Hatirasindan once mi okumak gerek ne dersin?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. serrose, işlenen cinayetler ile ilgili iki kitabın hiç bir bağlantısı yok.ancak cinayet ekibi aynı olduğu için aralarındaki ilişki açısından önce kavim sonra istanbul hatırası okunabilir.
      okunmazsa da hiç sorun diiil :)

      Sil
  2. Bu yaz okudum bende. Hatta senin gibi tersten gittim:) Önce İstanbul Hatırası'nı okudum.
    Güzel bir kitaptı.
    Paylaşımın için teşekkürler.
    Keyifli okumalara devam:)
    not: kelime doğrulamayı kaldırırsan yorum yazmak daha keyifli hale gelir:) az daha yorumu yolladım sanıp çıkıyordum ki son anda gördüm kelime doğrulamayı:)))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. okuyan , ben de yorumun ve uyarın için teşekkür ederim.kaldırdım sanmıştım ama sen söyleyince kontrol ettim ve düzelttim.şimdia rtık daha sık yorumlarını bekliyorum :)

      Sil
  3. ahmet ümit hayranı bir aileyiz, kitapları severek okunuz bizde. Kavim'i de hem eşim hem ben çok beğenmiştik. En iyi kitaplarından biridir. çok fazla olay harmanlandığı için de oldukça sürükleyici bir kitaptır. Yani sizinle aynı fikirdeyiz :) tavsiyedir, okunası bir kitap.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. BeyazKitaplık, bizim aile de topluca çok sever Ahmet Ümit'i. Evde bu kitabı en son okuyan benim.
      Ahmet Ümit ailemizin yazarı :)

      Sil
  4. Gerçekten güzel bir kitaptı Kavim, Nevzat başkomiser karakteri başlı başına keyif verici zaten.
    Ahmet Ümit'i İstanbul Hatırası'yla okumaya başlayanlar, İstanbul Hatırası için katil çok belliydi diyorlar. Aslında Ahmet Ümit'in önceki kitaplarında geliştirdiği dünyayı tanıyıp İstanbul Hatırası'nı okuyunca kitap çok daha fazla tat veriyor, naçizane fikrimdir :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. BeyazKitaplık, sanırımm ben fazla polisiye izliyor ve okuyorum :) artık işi belli bir metodolojiye bağladım.çoğunlukla başarılı oluyor :)

      Sil
  5. Konusu biraz tanıdık geldi bana.Ama Ümit okumak lazım

    YanıtlaSil
  6. Ahmet Ümit candır ki :) ama sen artık polisiyenin ustası olmuşsun Nane Şekerim, ben katil ortaya çıkınca şaşıp kalıyorum değil tahmin etmek :)))

    YanıtlaSil
  7. Maya, BeyazKitaplık'a da söyledim.Fazla izleyip okuyunca belli şeylere dikkat ederek büyük çoğunluk tutturuyorum :) Uzmanlık sayılmaz.Biraz hile var sanırım :)

    YanıtlaSil
  8. Okumadım, okumalıyım :)

    YanıtlaSil
  9. Daha önce hiç Ahmet Ümit kitabı okumadım, ama bu kitap diğerleri arasında daha bir gizemli konuya sahip gibi, ilgimi çekti, okumak isterim, ellerine sağlık:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Eren, Kavim klasik Ahmet Ümit tarzı ile tanışman için güzerl bir kitap.Ama okurken aynı zamanda İstanbul'da güzel bir gezi de yapmak istersen İstanbul Hatırası ve Beyoğlu Rapsodisi'ni de öneririm :)

      Sil
  10. çok beğenerek okudum bu kitabı.. ilk okuduğum ahmet ümit kitaplarından söylediğiniz gibi istanbul hatırasından önce okumam benim için de büyük şans oldu.. paylaşıma teşekkürler..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. ben de yotum için teşekkür ederim.doğru sıralama ile okuman güzel olmuş

      Sil