10 Ağustos 2011 Çarşamba

CEMİLE-SULTANMURAT


Kitabın Arka Kapak Yazısı

Aytmatov’a ilk büyük şöhretini kazandıran Cemile,bir çoklarınca en güzel aşk hikayesi olarak değerlendirilmiştir.Gerçekten de Cemile,aşk ve tabiatın çocuk dikkat ve masumiyetiyle sunulduğu şahane bir duygu tablosudur.Ayrıca töre ve çevre şartlarının insan unsuruyla ilişkileri açısından da olağanüstü bir hikayedir.

Sultanmurat da Aytmatov’un diğer bir aşk hikayesidir.Bunda at ve tabiat sevgisiyle Sultanmurat ve Mirzagül’ün aşkları “Manas” destanındaki Semetey ve Ayçörek’in aşklarına benzetilmiştir.

Refik Özdek’in Türkçesiyle bütün bu lezzetler okuyucuya kazandırılmıştır.

Okur Yazar Nane Şekeri kitap hakkında der ki…

Cengiz Aytmatov’un bu kitabını okumaya Zülfü Livaneli’nin kitabındaki anlatımından sonra karar verdim.

Geçen yıl okudum.Şimdi kitabı yazmaya karar verdiğimde fark ettim ki hikayelerin ikisini de çok net,aynı etki ile hatırlayabiliyorum.

Okuduğumda da çok beğenmiştim ama bu kadar hafızamda yer ettiğini fark etmemiştim.

Kitapta iki tane hikaye var.Cemile ve Sultanmurat’ın hikayeleri.

İlk hikayede deli dolu, cıvıl cıvıl Cemile ile tanışıyorsunuz.Aklına estiği , kendi bildiği gibi konuşan, hareket eden güçlü bir karakter Cemile.

Çok da onaylanmayacak bir aşkın içine düşüyor.Ve yazarın güzel anlatımı , betimlemeleri ile aşkını oturup siz de yaşayıveriyorsunuz J

İkinci hikayede savaşın etkilerinin bir grup küçük çocuğun hayatını nasıl değiştirdiği ,omuzlarına nasıl büyük bir sorumluluk yüklendiği anlatılıyor.

Ön plana daha çok Mirzagül ve Sultanmurat’ın aşkları alınsa da kendimi Sultanmurat ve arkadaşlarının zor görevleri için çocukluklarından , yaşayacakları o sorumsuz güzel dönemlerinden vazgeçmek zorunda kalmalarından etkilenmekten alamadım.İçim sızlaya sızlaya okudum.İki küçük çocuğun güzel aşkları da öyle güzel anlatılıyor ki bir taraftan gülümseyerek okumaya devam ediyorsunuz.

Hikayelerin her ikisinde de ortak olan muhteşem doğa tasvirleri ve yaşanan aşk hikayeleri.Kitabı okurken siz de kahramanlarla  birlikte çayır çimen dolaşa dolaşa olayları yaşıyorsunuz.

Keyifle okumalar…

1 yorum:

  1. Her kitap okuyucusu ile arasında çok özel bağlar kurar ve okuyucunun iç dünyası yaşanmışlıkları ile ona ayrı bir deneyim yaşatır.O nedenle birçok kişinin okuduğu eserlerde hissettikleri bir diğerine göre farklılıklar gösterebilir.Bu bazen ortak bir paylaşım yakalayamamanın verdiği bir yalnızlığa bile dönüşebilir. Ancak Okur Yazar Nane şekerinin yazdığı birçok eleştrinin kendiminkilere çok yakın olması bana doğru bir adreste olduğumu gösterdi ve keyiflendim.Aynı keyifle takip etmeye devam edeceğim..

    YanıtlaSil