15 Şubat 2012 Çarşamba

VE STEVE JOBS APPLE'I YARATTI



Kitabın Arka Kapak Yazısı

Masalların "Gökten düşmüş üç elma.."sı gibi insanoğlunun kaderini etkilemiş "üç elma" nedir diye sorulsa, herhalde Âdem ile Havva'nın "yasak meyva"sından ve Sir Isaac Newton'ın başına düşen elmanın ardından, Steve Jobs'un yarattığı Apple'ı saymak gerekir.

Geçtiğimiz günlerde sağlık sorunları nedeniyle Apple'ın CEO'luğundan ayrıldığını ilan edince şirketin hisse senetlerinde yaşanan ani değer kaybı, Jobs'un özelde Apple, genelde de bilişim teknolojisi sektöründe kurucu bir figür olarak ne kadar özel bir yer işgal ettiğini gösteriyor.

Michael Moritz'in uzun bir hazırlık sonunda kaleme aldığı bu kitap, bugün dünyanın en sıra dışı ve en büyük teknoloji firmalarından olan Apple Computer'ın Steve Jobs'un baba evinin garajında başlayan, olağanüstü aktörler ve çalkantılarla dolu öyküsünü anlatıyor. Kurucu Steve Jobs'un Apple'dan ayrılıp NeXT'i kurması, sonra 1986 yılında Pixar'ı satın alması ve nihayet 1990'ların sonunda yuvaya geri dönüşü...

Dünyanın en güçlü, en sıra dışı işadamları arasında gösterilen Steve Jobs'un ve tabii ki Apple Computer'ın öyküsünü anlatan bu kitapta bir şirket tarihinden çok daha fazlasını bulacaksınız.
Yaratıcılık, deha, cüret ve bitmeyen bir gayret...

iPod'da müzik dinlemiş, iPhone kullanmış, iPad'de kitap okumaya başlamış, Macintosh'a elini değdirmiş herkes bu mucizevi tarihi merak ve coşkuyla okuyacak.

"Büyüleyici bir öykü..."
-The New York Times-

"Kılı kırk yararak kaleme alınmış bir öykü... Okurken, merak ve büyülenme hissi hiç bitmiyor."
-The Washington Post-

"Apple hakkında yazılmış en iyi kitaplardan biri."
-Andy Hertzfeld-, Revolution in the Valley'in yazarı ve Mac'in yaratıcılarından biri.

Okur Yazar Nane Şekeri kitap hakkında der ki…

Önce bir itiraf ile başlayacağım.Bu kitabı çok uzun zamandır okuyorum.Bir ara sanırım hiç bitiremeyeceğim diye düşündüm J

Ama bitirebildim işte.Aferin bana J

Ne zaman elime alsam sürekli uykum geldi.Servis demedim, ev demedim kitap elimde ( daha çok kucağımda ) uyudum durdum.Nedenini de çözemedim.İki uyku arasında ya da uyumaya başlamadan önceki o kısa süre içinde ise artık ne kadar okuyabildiysem hiç de sıkılmadan okudum.Çok ilginçti J

Sanırım kitabın baskısında kullanılan kağıt türünden.Test kitaplarında kullanılanlara benziyor.Ben de ders çalışmayı pek sevmediğim için uyku haline bürünüveriyordum ( bahanem daha da ilginç değil mi? J).

Şimdi durdum,şu ana kadar yazdıklarımı okudum ve kızım Nane Şekeri bütün bu laflardan sonra kitabın içeriğini nasıl toparlayacaksın bakalım dedim kendime.Maharetimi göstereceğim artık.

Bu kitabı alırken daha çok Jobs’a ait bir biyografi diye düşünmüştüm.Halbuki kitabın başlığı içeriğini gayet net anlatıyor.Jobs’dan çok Apple’ın hikayesi işte.Biraz dikkat güzelim ,biraz dikkat dedim kendime  ama geç kalmıştım.Uykulu okuma dönemine girmiştim bir kere J

Buraya kadar yazdığım menfi cümlelere rağmen aslında öyle sıkıcı olmayan, bilgisayarsal dünyanın bir bakıma gaz ve toz bulutu dönemlerinden başlayarak Apple’ın günümüze kadar başından geçenlerin anlatıldığı bir kitap kendisi.

Kitap iki bölümden oluşuyor diyebiliriz.İlk baskısı 1984 yılına kadar olan kuruluş,büyüme ve yapılanma hikayesini anlatıyor.

Sonsöz olarak başlıklandırılan son dönem ise günümüze gelen yapısı ve ürünlerinden bahsediliyor ( yani  ipod,iphone gibi “ay” lar dönemi ).

Pazarlama stratejilerinin başarı ya da başarısızlıklarını görebilmek açısından ( pazarlama benim gibi ilginizi çekiyor ise ) faideli bir kitap.

Kullanıcı olmak dışında çok bilgili olduğum bir konu değildi.Bana katkısı oldu.

Ama yine de beklentim çok fazla Jobs odaklı olduğu için tam olarak aradığımı bulamadım.

Keyifle okumalar…

14 yorum:

  1. okudukça bitmeyen kitaplardandı bu demek :) yine de farklı bir kitaba benziyor, gerçi bir Trevanian eksikliği hissetmedim değil doğrusu :P şaka yapıyorum Nane Şekeri'm :)) sevgilerimle :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. ha haa haaaa :) Trevaniansız laf etmiyorum sanırım son zamanlarda :D

      evet, bitmeyecek sanmıştım ama bitti valla :)

      sevgiler...

      Sil
  2. Yinede Apple odaklı okursak daha hedefine varmış olucak sanırım naneşekerim. Bir okumakta fayda var, açıklama, anlatım için çok tskler..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Valla Aslıcım çok yapıcı bir yaklaşım seninki.

      Ben de güzel yorum için teşekkür ederim :)

      Sevgiler...

      Sil
  3. "iPod'da müzik dinlemiş, iPhone kullanmış, iPad'de kitap okumaya başlamış, Macintosh'a elini değdirmiş herkes bu mucizevi tarihi merak ve coşkuyla okuyacak."

    Benim için sorun kitabın arkasında yazan bu cümlede başlıyor zaten. Hiçbir zaman bir apple ürününe sahip olmadım ve hala da değilim. Belli dönemlerde maddi durumumdaki sıkıntılardan dolayı olsa da genel olarak ben apple ürünlerini almayı mantıksız buluyorum. Bu tabii ki ürünlerin türkiyedeki fiyatlarıyla alakalı. Gereksiz pahalı ve olaya fiyat/performans olarak bakarsak teknolojik olarak aşırı bir üstünlüğü de bulunmamakta. Kullanıcıların çoğuda (yine türkiye için konuşuyorum) statü simgesi olarak kullanmakta bu markaya ait ürünleri.

    Kitap Jobs üzerine olsa okurdum ki okumayı da düşünüyordum zaten. Sen apple üzerine deyince soğudum valla. Steve Jobs'ın apple ile başardıkları muhteşem tabii ki ama ben onun Pixar hikayesini daha ilgi çekici bulmaktayım. Animasyon sektöründe resmen devrim yaptı adam. Bugün büyükler bile animasyon tutkunuysa bu adamın büyük payı vardır. Neyse ben yine çok uzattım :D incelemen için teşekkür ederim, güzel olmuş.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. raskolnikov, saptamalarının hepsine katılıyorum.ben de bana pahalı geldiği için alamadım :)

      ama mac mücevher gibi bişi yaaaa. ben çok beğeniyorum :) zaten kitapta da Jobs'un estetik yeteneğinin üzerinde duruyorlar.Ürünlerin bu konudaki farkı benim için daha anlamlı şimdi.kitabı okudum ya :)

      bence yazılarıma böyle uzuuun uzun yorumlar her zaman yapabilirsin.çok mutlu olurum :)
      pixar olayı benim de daha çok ilgimi çekmişti.bu kitabı okumadan da o konuda bilgim vardı. zaten çok fazla üzerinde durulmuyor kitapta. ben her dönem, animasyon izleyen , animasyoan bayılan biri olduğum için pixar devrimini çok iyi ayırd edebilenlerdenim :)

      Sil
  4. bunda bile bir pazarlama kokusu var bence:)

    aslında biyografi tadında kitapları severim

    YanıtlaSil
  5. Ilgincmis gercekten, benim kitaptan daha cok dikkatimi ceken uykulu halinin aciklamasi oldu:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. sen söyleyince farke ttim, kitaptan çok ruh halimi anlatan bir yazı olmuş :)

      Sil
  6. Kitabı bitirememe ve uyuklama durumlarının açıklanması ilginç:)
    Sevgiler...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. bahanelerim her zaman hazır ve nazırdır :)
      sevgiler...

      Sil
  7. bende biyografi diye düşünmüştüm hiç bilgisayarla ilgiliymiş gibi gelmedi bana da çok büyük yanlıgı bizim için :))

    YanıtlaSil